torsdag 4 augusti 2016

Vecka 31


Far väl

Välfärd, välfärd, upplärd, undernärd, färdas väl, välfärd, far du väl, farväl, du,
en bubbla stor som en himlakropp, välfärd, väl värd ett upplopp, för dig och emot dig, i och för sig, det jag förstått är det att jag aldrig riktigt gillat dig. Men aldrig riktigt helt sagt nej, du var redan här, och du tog emot mig, tog mig, tar mig – vare sig jag vill det eller ej.
Nu kämpar jag för att bevara dig, och du för att övervaka mig. Ett skyddsnät, en säkerhetsåtgärd, allt för att trygga vår välfärd, det måste va en stor komplott, det är den välfärd som vi fått.
Den som är liten den är trygg, för välfärden står bakom din rygg, ligger i fosterställning i din famn, och ber dig sjunga ut dess namn.
Välfärden är en är väldigt tung en, är du svag orkar du nog inte bära den. Den som inte doftar gott, har kanske heller ingen välfärd fått. Då du får titta på från håll, så liknar välfärden ett troll.
Den är väldigt lik en projektil, lik en kärnvapenmissil, ett nödvändigt ont som byggts opp i hopp om att få stopp nå något ännu värre. Men när den väl är etablerad, kan den ej bli dissekerad, den har vuxit sig för stor, vi kallar det civilisation.

I dess namn kan vi göra helt vad fan vi vill, sprider välfärd och demokrati, barnarov och pornografi industri. Men om vi hackar ner på den, om vi sätter stopp. Då dör nog mänskligheten ut och naturen likaså. Men hur det riktigt skiljer sig från det vi har just nu, det kan jag ej förstå.

Lyssna på dikten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar