lördag 2 april 2016

Vecka 13 - 2016

Manifest (2015)

Titta på andras sätt att titta på dig,
titta på andra på så sätt att de måste titta på ditt sätt att titta på dem,
låt andra titta på dig som om du tittar på dem på så sätt att de måste titta på ditt sätt att titta på dem och låt dem titta på ditt sätt att vara dig själv.
Var här.
Börja leva för andra, sluta leta efter dig själv, du är här.

Låt gud vara, låt alla ha sin gud, var din gud. Se upp till dig själv och älska dig själv, älska med dig själv, lev ut. Dansa och sjung. Var en poet, hela dig själv och andra. Sluta att plocka i dig piller och gömma dig, lär dig hur du helar dig själv och andra. Se skogen för det den är. Se dess aura, hör den tala till dig, känn den älska dig, känn den älska med dig, låt skogen omfamna dig totalt. Försvinn i den, glöm den, glöm dig själv och sluta leta efter dig själv. Gå ut och var en sten, låt trädet ta över dig kropp och byt ut ditt hår mot mossa.
Var det inte tänkt att skogen skulle vara vår skola? Va? Tror vi inte att alla de svar vi aldrig behöver söka men ändå finna finns i den ständigt döende och födande skogens alltid förlåtande kretslopp.

Låt oss aldrig sluta veta att de som aldrig lyssnat på skogen, stenen, sanden, berget, vinden, gräset, regnet, snön, elden, döden, födelsen, dansen aldrig sett kärleken. Låt oss aldrig sluta veta att vi aldrig slutat älska.

Älska andra mer än dig själv, förbjud aldrig kärleken.  Vilken är den dans som inte frigör dig, låt dansen vara revolutionär. Låt den vara revolution. Se aldrig ner på den som dansar. Den som dansar – älskar.
Låt dem aldrig sluta säga att du älskar, låt dem aldrig få dig sluta bry dig trots att du aldrig brytt dig egentligen. Tiden finns inte, allt händer samtidigt. Vem har rätt att inte bry sig. Döm inte, men agera. Tigg inte en plats i himlen, den är här. Låt dem aldrig sätta dig på plats, du är på plats, din plats är i himlen, den är här, utan att veta vad det är och utan att bry mig, utan att bry dig, lägg dig i solen, i gräset, låt dig själv förruttna och lev ut allt vad du kan.  Låt din kropp förvinna och bli ett med allt, lev ut, var ett med dig själv och älska andra mer än dig själv. Älska din kropp och hur den rör sig när du dansar, älska din kropp när du är älskad och ännu mer när du är hatad. Låt ingen hata dig och hata ingen annan, hata borgerligheten, hata förtryckarsamhället.

Vi måste låta bli att falla ner i samhällets sprickor, utan hellre krypa ner och bosätta oss där, vi måste låta bli att pissas på så som vi nu pissar på dem som försökt att göra vårt samhälle värt att leva i. Gräver upp det gamla för att spy på det och äta upp det igen. Sticker hål på de ögon som ser på oss från det förflutna och tejpar de munnar som ropar åt oss från förr. Står du upp nu och ropar? ropa, ROPA! SKRIK ut att du hatar allt vad borgerligheten har fört med sig, vårt feodalsamhälle, som vill riva upp vägarna för klassresor. Som vill döda din mormorsmor igen. Vare sig hon var fascist eller inte.

Låt alla betongbyggnader smulas ner, låt industrin förfalla, sluta att gå till butiken, bo i en vägtrumma. Lev i en regnbåge. Glöm allt du någonsin lärt dig och lär dig att älska utan att tänka. Föds på nytt som socialist! Älska allt vad feminismen innebär och tro på framtiden, tro på dig själv och lyssna på dina barn, låt allt som finns omkring dig smälta in i din kropp och gå ut i världen som ett träd, som en sten. Kasta den stenen i skyltfönstret på banken och ropa att du hatar kapitalismen, marknaden – du är ingen vara, du är ett träd, du är en sten, din sexualitet finns inte på en butikshylla, den växer i gräsmattan, din sexualitet är ingen skolbok, den är en vinbärsbuske, en förruttnad björkstock som myllrar av liv. Lev ut och dansa. Älska med dig själv. Knulla. Min sexualitet är en häxas, den är queer, den är mer, mer än så, den är en vattendroppe, skimrande i alla regnbågens färger. Min politik är häxans, den är dekokt på allt som gått fel i samhället, allt jag druckit i mitt liv. Nuvarande, tidigare och kommande, drick av mig, ta mig. Var en häxa mig med, sök under alla stenar, var en sten som någon kan ligga under, som någon kan vända på, kasta stenen i pannan på förmyndarfan. Ropa på de förfrämligade, OUNADIKOM, OUNADIKOM, jag kallar på alla som inte passar in.

Ska vi inte ha tid att se på när gräset växer? VA?! Ska vi inte gråta glädjetårar då busksångaren sjunger för oss. Ska vi vänta på att alla fåglar dör ut? Ska vi inte tömma våra tårreservoarer då urberget sprängs? Leva en dag som en sten, och låta oss kastas i skyltfönster, kastas som en smörgås längs med trottoarerna?

Vem minns dig annars? Vem minns dig då du är död, drick av tårarna som rinner längs med gatorna då vi ser en värld utan kärlek. Jag minns dig, för jag älskar dig, jag minns kärleken.

Kan ni låta något vara, kan ni ge upp era drömma och allt vad de heter
Jag hör ordet rättigheter, missbrukas så gott som varenda dag, vad är våra rättigheter värda när så många inte har det bra. Så många lever i elände, för att vi ska kunna leva så som du och jag, Varför hör vi aldrig talas om vårt medmänskliga ansvar. Ett samhälle för endast de starka är inget samhälle tycker jag.  men det är endast det vi har – en borgerlig förtryckarstat. Du som inte tror mig, må du bli socialist om ens för en dag, se världen ur feministiska ögon, och våga hjälpa någon svag.


Kan du någon gång låta allt vara tyst, göra något för någon annan än dig själv. Kan du vara träd för en dag, kan du svälja det förakt som du själv känner mot dig själv för att du inte älskat det förfrämligade för att du inte vaknat upp som en häxa idag, för att du inte legat timtal i gräset och älskat med ett träd?

Sluta hoppas och börja tro, sluta tro och börja agera, sluta agera och börja vara, sluta vara och börja älska, sluta älska och ge bort dig själv. Sluta med allt du gör, stå stilla, stanna upp och börja om – sluta aldrig röra dig. Låt din dans vara ditt manifest – låt ditt liv vara din dans. Sluta upp med stämpel i pannan och dansa, dansa, sluta med allt annat, dansa, dansa, bygg en värld full av häxor, dansa, dansa. Dansa för dig själv, dansa med mig, dansa med ett träd, dansa, dansa.  Var ett med allt och dansa.


Lyssna på dikten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar